Τσοντουλα Βλεπουμε? βοήθημα ή όχι;

Οι ταινίες πορνό φαίνεται ότι ενισχύουν την ερωτική επιθυμία του άνδρα, αλλά συνήθως όχι και της γυναίκας.

Το σεξ, ως έννοια, στη σημερινή κοινωνία έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο σε σχέση με τη διαθεσιμότητά του, αλλά και στην υποκειμενική αντίληψη της σημασίας του. Νέοι τρόποι σεξουαλικής έκφρασης γίνονται πιο διαδεδομένοι και κερδίζουν έδαφος στο κρεβάτι μας, συμβαδίζοντας πλέον με την τεχνολογία και τις νόρμες της εποχής. Πολλοί -άνδρες κυρίως- δοκίμασαν αυτό το ελκυστικό προϊόν και το ενσωμάτωσαν στη σεξουαλική τους πραγματικότητα. Η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου αποτελεί έναν τρόπο ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε αρκετά ζευγάρια.


Συμπεριφορές τέτοιου είδους, όταν λαμβάνουν χώρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα στη σχέση ή στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να συμφωνεί από κοινού στην υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είναι αρνητικός και πιέζεται να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ζευγάρι.

Οι ταινίες πορνό φαίνεται να ενισχύουν την ερωτική επιθυμία και την ηδονή. Τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος από τις εικόνες ενισχύουν τις φαντασιώσεις και τη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τις επιδράσεις που έχουν ξεχωριστά στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά είναι γεγονός ότι οι άνδρες τις προτιμούν πιο πολύ, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει την άποψη ότι είναι οπτικοί τύποι, ενώ οι γυναίκες πιο συναισθηματικές.

Η ελεύθερη πλέον πρόσβαση στην αγορά πορνογραφικών ταινιών και η χρήση του Διαδικτύου φαίνεται ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή πολλών ζευγαριών. Αρκετές γυναίκες προβληματίζονται ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό ταινίες και επισκέπτεται ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου,
προσπαθώντας να δώσουν κάποια εξήγηση και να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Συνήθως το γεγονός αυτό τις κάνει να σκέφτονται ότι δεν είναι επαρκείς για να τον ικανοποιήσουν σεξουαλικά, συγκρίνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους με τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται στις συγκεκριμένες ταινίες. Μπαίνουν επίσης στη διαδικασία να εκτιμήσουν αυτή τη συμπεριφορά ως φυσιολογική ή μη, διστάζοντας να ρωτήσουν τον ίδιο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εγκλωβίζονται σε ένα φαύλο κύκλο υποθέσεων για τα αίτια, βιώνοντας θυμό για τη συγκεκριμένη κατάσταση, εκφράζοντάς τον όμως με έμμεσους τρόπους, οι οποίοι επιδεινώνουν τελικά το πρόβλημα.

Η τακτική παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου συνδέεται συχνά με τη σταδιακή απομάκρυνση του συντρόφου, μειώνοντας τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα που προβληματίζεται για το τι μπορεί να συμβαίνει χρειάζεται να προσεγγίσει το σύντροφό της εκφράζοντάς του τα συναισθήματά της ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν μαζί τα αίτια του προβλήματος και πώς μπορούν να το διαχειριστούν. Αν ο σύντροφος δυσκολεύεται να κόψει την παραπάνω συνήθεια, τότε θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία, ώστε να μπορέσει να πάρει βοήθεια, έχοντας ως στόχο μία σεξουαλική ζωή που να ικανοποιεί και τους δύο. 

Αργύρης Θεοδωρόπουλος,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Όταν το ζευγάρι βλέπει πορνό…
– Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί -άνδρες κυρίως- παρακολουθούν ταινίες πορνό. – Η ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ και στο εμπόριο τέτοιων ταινιών κάνει όλο και πιο εύκολη την παρακολούθησή τους.
– Το να βλέπει το ζευγάρι ταινίες πορνό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με πρόβλημα στη σχέση ή στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων.
– Οι ταινίες πορνό μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
– Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να είναι σύμφωνοι σε αυτό και να μη γίνεται απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή η παρακολούθηση πορνό ταινιών.

error: