Επηρεάζει η εικόνα μας τις επιδόσεις μας στο σεξ;

Είναι γεγονός ότι η εικόνα σώματος επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο όρος «εικόνα σώματος» δεν αφορά μόνο το πώς βλέπουμε το σώμα μας και τα κιλά μας.

Η έννοια της «εικόνας σώματος» περιλαμβάνει το πόσο σημαντική είναι η εξωτερική εικόνα για εμάς, το πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας μπροστά στον καθρέφτη, το πώς φανταζόμαστε ότι φαίνεται το σώμα μας και πώς φανταζόμαστε ότι το βλέπουν οι άλλοι.

Η εικόνα του σώματος της γυναίκας πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τα συγκεκριμένα πρότυπα που υπάρχουν στην κάθε εποχή. Διαφορετικές κοινωνίες σε διαφορετικές εποχές προέβαλλαν τελείως διαφορετικά το πρότυπο της ομορφιάς σε σχέση με τη σημερινή δυτική κοινωνία, που τις θέλει ψηλές, καλλίγραμμες και πάντα νέες. Κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ομορφιάς της εποχής στην οποία ζουν.

Όταν εξετάζουμε την επιρροή της εικόνας του σώματος στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας, η πιο απλή σκέψη που κάνουμε είναι ότι, εάν μεγαλώσουν με θετικά μηνύματα για το σώμα τους, νιώθουν άνετα με αυτό και αναπτύσσουν υγιή σεξουαλική ζωή, απολαμβάνοντας το σεξ χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες, από νεαρή ακόμα ηλικία, θέλουν να γίνουν ποθητές και θελκτικές προσπαθώντας να αδυνατίσουν, ενώ προσέχουν πάντοτε να φορούν το κατάλληλο μακιγιάζ, αλλά και τα κατάλληλα ρούχα.

Μπαίνοντας λοιπόν η γυναίκα σε αυτή τη διαδικασία από μικρή ηλικία βιώνει ένα μόνιμο άγχος για το πώς θα βελτιώσει την εικόνα της και πώς θα είναι η καλύτερη όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για το αντικείμενο του πόθου της, τον άνδρα. Αδυνατώντας λοιπόν να αποδεχθεί τον εαυτό της και την εικόνα του σώματός της χάνει την αυτοεκτίμησή της, τον αυτοσεβασμό της και την αυτοπεποίθησή της, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της σεξουαλικότητάς της.  Δεν είναι λίγες οι φορές που η μη αποδοχή της εικόνας του σώματος αντανακλάται σε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Η έλλειψη της επιθυμίας, της διέγερσης και του οργασμού είναι κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα που δεν μπορεί να αποδεχτεί το σώμα της.

Ακόμα όμως και όταν μια γυναίκα βρίσκεται ήδη σε σχέση, μπορεί να νιώθει συνεχώς άγχος και αβεβαιότητα για την εικόνα της. Θέλοντας να κρατήσει δίπλα της τον άνθρωπο που έχει επιλέξει και αισθανόμενη τον ανταγωνισμό από τις άλλες γυναίκες, περνάει ατελείωτες ώρες ασχολούμενη με την εμφάνισή της. Στις περιπτώσεις που ο άνδρας σύντροφος δεν μπορεί να καταλάβει τις ανησυχίες της γυναίκας συντρόφου, διαταράσσεται η ομαλή τους σχέση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα σε συναισθηματικό και σεξουαλικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει μια γυναίκα να αφήνεται και να μην ασχολείται με την εμφάνισή της. Οι γυναίκες, ασχολούμενες με το σπίτι και τα παιδιά τους, εγκαταλείπουν την εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ ο άνδρας που είναι δίπλα τους εξακολουθεί να επιθυμεί τη συνέχιση της σεξουαλικής τους ζωής. Το σώμα μας είναι ο εαυτός μας και ο εαυτός μας είναι μέσα στο σώμα μας, γι’ αυτό και πρέπει να τον διεκδικούμε και να μην τον εγκαταλείπουμε.

Από το Δρ. Θάνο Ασκητή

error: